Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elegendő lehet a motorolaj utántöltése az olajcsere helyett?

Fontos tudni, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű motorolaj a motor lelke, ezért érdemes folyamatosan ellenőrizni annak állapotát. Milyen esetben lehet elegendő csak utántölteni és mikor javasolt kötelezően cserélni?

Mi is az a motorolaj?

Sokszor hallhattuk már, hogy a megfelelő motorolaj mennyire elengedhetetlen, hogy járművünk motorja hosszú ideig működjön megfelelően. A gépkönyvben informálódhatunk az olajcsere periódusáról, amelyet a gyártó vagy távolság, vagy időtáv tekintetében határoz meg. A megjelölt időszak persze csak az optimális közlekedési körülményekre vonatkozik, amely sokszor nem releváns az adott helyzetünkkel. Ez azt is eredményezheti, hogy az előírtnál gyakrabban kell megtennünk az olajcserét. A motorolaj állapotát akár mi is ellenőrizhetjük egyszerűen, ehhez nem lesz szükségünk különösebb szakértelemre, csak egy nívópálcára.

Motorolaj ellenőrzés lépései:

  1. Álljon vízszintes területre az autójával.
  2. Az autót állítsa le, majd várjon 15-20 percet, hogy a folyadék le tudjon ülepedni a motorteknőben.
  3. Nyissa fel a motorháztetőt.
  4. Keresse meg a nívópálcát, amely nem más, mint egy hosszú mérő rúd. Jellemző rá a sárga szín, végén egy fogantyúval.
  5. Húzza ki, majd törölje szárazra egy rongy segítségével. (Ezt a műveletet érdemes kesztyűben végezni.)
  6. Ha az előző folyamat kész, dugja vissza a helyére teljes mélységében, ezt követően húzza ki, majd fordítsa horizontális pozícióba.
  7. A pálcán két jelölést láthat: Minimum és Maximum. Ha az olajszint optimális azaz megfelelő, akkor a felső határértékhez közelebb esik az olajszint.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a motorolaj nem éri el a maximum szintet, érdemes utántöltenünk. Viszont, ha azt látjuk, hogy a motorolaj nagyon sűrű, fekete színű, adott esetben telis-tele van szennyeződésekkel, akkor nem maradt más választásunk, a motorolajat ki kell cseréltetni. Erre azért van szükség, mert a folyadék már nem képes ellátni a legfőbb feladatát, ugyanis nem lesz képes arra, hogy a motor fémes alkatrészein egy vékony filmréteget képezzen, ezzel is megelőzve, hogy az alkatrészek egymást koptassák működés közben. Minél inkább koszos a folyadék, annál nagyobb veszélynek vannak kitéve a motor alkatrészek. Ha a csere nem történik meg időben, akár több százezer forintos szerviz költséget is generálhat.

Keresse meg webáruházunkban az autójához szükséges olajcsere csomagot, mi összeválogattuk, így Önnek már más teendője nincs a megfelelő csomagtermék megrendelésén kívül.


Olajcsere csomagajánlataink a következő termékekből állnak: ELF gyári motorolaj és olajszűrő, utángyártott levegőszűrő, olajleeresztő csavar tömítés. (A változtatás jogát fenntartjuk.)

Pár szót az utántöltésről…

A motorolaj, úgy mint más folyadék, párolog. Ez a folyamat akkor is megfigyelhető, ha a járművünk tökéletesen működik. A párolgási veszteség motortípusonként eltérő lehet, ami akár az ezer futott kilométer tekintetében a 6-8 decilitert is elérheti. Ha a motorolaj ellenőrzés során nem tapasztaltunk semmilyen eltérést a motorolaj minőségben, csak a mennyiségi szintet találtuk kevésnek, akkor mi magunk is utántölthetjük az olajat, nem szükséges szervizbe vinni járművünket. Fontos, hogy csak olyan motorolajat használjunk, amely előtte is volt benne. A gyártók közül szabadon lehet választani, de érdemes a prémium kategóriák között keresgélni. Ezek magasabb árat képviselnek, de a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően, nagyobb védelmet biztosítanak a korróziótól, mint olcsóbb társaik.

Ezenfelül előfordulhat az is, hogy a motor bizonyos alkatrészeinek az elhasználódása, sérülései miatt a motorolaj elszivárog. Ha figyelmesek vagyunk, ezt akár ki is következtethetjük az autónk alatt talált olajfoltokból. Ha ezt tapasztaljuk, érdemes időpontot kérni egy átvizsgálásra.

Reméljük hasznos volt a cikk, ha további tartalmakra is kíváncsi, kövesse Facebook és Instagram oldalunkat és hírleveleinkre is iratkozzon fel, hogy folyamatosan értesüljön a legfrissebb híreinkről és akcióinkról.