Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lambdaszonda szerepe a járművünkben

Lambdaszonda szerepe a járművünkben
Milyen szerepet játszik a lambdaszonda oxigénszenzor a járművünkben? Fontos szerepet játszik az égéstermék összetételének ellenőrzésében és szabályozásában. A lambdaszonda információt szolgáltat...

A lambdaszonda, másnéven oxigénszenzor érzékelő eszköz fontos szerepet tölt be az autók kipufogórendszerében, amely fontos szerepet játszik az égéstermék összetételének ellenőrzésében és szabályozásában. A lambdaszonda információt szolgáltat a motor vezérlőegységének (ECU) az üzemanyag-keverékének összetételéről. Ezeknek az adatoknak, méréseknek köszönhetően az ECU finomhangolja az üzemanyag- és levegőkeveréket a legjobb teljesítmény és a legkisebb károsanyag-kibocsátás érdekében.

Hogyan működik?

A lambdaszonda a kipufogógázok áramlása közben méri az oxigénszintet a kipufogórendszerben. Ha a mérés alapján az motorvezérlőegység azt állapítja meg, hogy az égéstermék összetételében túl sok az oxigén, ez a jelenség arra enged következtetést, hogy a keverékben túl sok a levegő az üzemanyaghoz képest. Ez előfordulhat olyan felállásban is, hogy az üzemanyag mennyisége több a levegőhöz képest. Miután a vezérlőegység jelet kap a nem megfelelő levegő- vagy üzemanyagmennyiségről a lambdaszonda oxigénszenzortól, korrigálja a motorhengerben található gáz és befecskendező szelepek segítségével az üzemanyag és a levegő arányát. A lambdaszonda segít optimalizálni az üzemanyag- és levegőkeveréket a kipufogórendszerben, ezáltal maximalizálja a motor teljesítményét, valamint minimalizálja a károsanyag-kibocsátást.

Milyen jelei vannak, ha a lambdaszonda elromlik?

Ha a lamdaszonda oxigénszenzor nem működik megfelelően, annak több intő jele is lehet. Az egyik ilyen, ha például az autónk nehezebben indul, vagy a másik egyszerűen észrevehető jel, ha az alapjárat nem stabil. Ha a motor túlterhelt, akkor a motor vészüzembe kapcsol, aminek a következménye, hogy a motor teljesítménye jelentősen csökken.

Szerencsére, ha hiba jelentkezik, segítségünkre van a műszerfalon található check engine lámpa, ami sárga fényre vált. Ez azt az üzenetet küldi számunkra, hogy valami nem stimmel a motorral és érdemes azonnal felkeresni szervizünket. Sajnos a motor teljesítményének romlása, nem mindig érzékelhető az első pillanattól, mert fokozatos teljesítmény romlásról beszélünk. Egy másik gyakori következmény, ha nő az üzemanyag-fogyasztásunk. Ez abból fakad, ha a lambdaszonda oxigénszenzor nem a megfelelő üzenetet továbbítja a motorvezérlő egységnek. Ennek hatására megnő a motorba befecskendezett üzemanyag mennyisége. Itt megemlítenénk még egy elég érdekes tünetet, ami nem más mint a záptojás szag. Ennek a kiváltó oka, hogy a katalizátorba olyan üzemanyag kerül, ami nem ég el. Ez akár balesetveszélyes állapotot is eredményezhet, ugyanis felgyulladhat a katalizátor.

Erre érdemes figyelni a lambdaszonda karbantartásánál

A lambdaszonda különösebben nem igényel nagy karbantartást, de fontos lehet néhány dologra odafigyelni annak érdekében, hogy jól működjön és hosszú élettartama legyen:

Tisztítás: A lambdaszonda oxigénszenzor tisztítása nem szükségszerű, de ha nagyon szennyezett, abban az esetben javasolt az alkatrész megtisztítása. Ehhez speciális tisztítószereket kell használni, továbbá fontos meggyőződni arról, hogy a választott tisztítószer nem károsítja az érzékelőt.
Ellenőrzés: Időnként érdemes ellenőrizni a lambdaszonda csatlakozóit és kábeleit, ezáltal is biztosítva a megfelelő kapcsolatot és működést. Ha bármilyen problémát vagy sérülést észlelünk, azonnali javításra van szükség.
Üzemanyag-minőség: A minőségi üzemanyag használata segíthet megelőzni a lambdaszonda korai meghibásodását vagy szennyeződését. Kerüljük a rossz minőségű vagy szennyezett üzemanyagokat.
Motorolaj- és légszűrő-karbantartás: A tiszta motorolaj és légszűrő hozzájárulhat a motor hatékonyabb működéséhez, ami kisebb terhelést jelent a lambdaszondának is.

Ha bármilyen problémát tapasztalunk az autó működésében és azt gyanítjuk, hogy a lambdaszonda nem működik megfelelően, érdemes egy szakemberrel konzultálni. A szakember segíthet azonosítani a problémát és megfelelő megoldást találni rá.

Reméljük hasznos volt a cikk, ha további tartalmakra is kíváncsi, kövesse Facebook és Instagram oldalunkat és hírleveleinkre is iratkozzon fel, hogy folyamatosan értesüljön a legfrissebb híreinkről és akcióinkról.