Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mennyi az optimális üzemanyag szint?

Mennyi az optimális üzemanyag szint?

Ebben a blogbejegyzésben azt vizsgáljuk, hogy szabad-e kockáztatni és húzni a tankolás idejét?

Mi az az optimális mennyiség, ami alá nem érdemes menni az üzemanyag töltöttségi szintnél?

Ahhoz, hogy egy robbanómotoros autó működőképes legyen, szükséges az üzemanyag tankját is feltölteni. Ha ez valamilyen úton-módon kimarad, akkor a jármű levegő-üzemanyag keverék aránya felborul és működésképtelenségét eredményezi. Nem is olyan régen, 2022-ben megtapasztalhattuk a világpiaci drágulás következtében kialakult hazai üzemanyag helyzetet és veszélyét annak, hogy hogyan is járhatunk, ha az autónkban nincs üzemanyag. Szerencsére ez a probléma jelenleg megszűnt, de nem árt résen lenni és nem engedni, hogy a tankunkban kevés üzemanyag legyen.

Hogy erre miért van szükség?

Először is, a kevés üzemanyagban sokkal nagyobb koncentrációban vannak jelen a szennyezőanyagok, mint például, ha teletöltjük a tankunkat. Ezek a szennyeződések nagyrészt tankolás közben kerülnek az üzemanyagba. A mikro méretű szennyeződéseknek a megszűrésében nagy segítségünkre van az üzemanyagszűrő alkatrész. Sajnos nem minden szennyeződés kiszűrésére alkalmas, ez az egyébként rendkívül hasznos alkatrész sem. Ha a szennyeződés átjut a motortérbe, komoly károkat tud hagyni maga után.
Másodszor, ha nincs megfelelő mennyiségű üzemanyag a tankban, előfordulhat az is, hogy az üzemanyag szivattyú motorja feladja az optimális működést. Ennek az oka az, hogy az üzemanyag szivattyú könnyen leéghet, ha folyamatosan azért „harcol”, hogy a megfelelő mennyiségű üzemanyagot eljussa a motorba, annak ellenére, hogy az üzemanyag tartály üres.

Pár tipp, hogy elkerüljük a lerobbanást…

Tankolás után érdemes a műszerfalon lenullázni a kilométer számlálót. Erre azért van szükség, ha esetlegesen az üzemanyagjelzőnk meghibásodik és helytelenül mutatja az üzemanyagunk mennyiségét, adott esetben még pórul is járhatunk. Azonban ezzel az egyszerű mozdulattal, ha ismerjük autónk fogyasztását és a nagyjából megtehető kilométerek számát, akkor nem kerülhetünk ilyen szerencsétlen helyzetbe. Az autók többsége jelzi a hátralévő, azaz a megtehető kilométerek számát, üzemanyag mennyiség tekintetében. Ha jól működik az üzemanyagszintmérő, akkor a tartály 10-15%-os töltöttségénél jelez, ami járműtől függően közel 500-, illetve 100 kilométert jelent, mielőtt megállna a jármű. Ezt az állapotot nem érdemes megvárni, már csak a fentebb leírtak értelmében sem. A legjobb, ha a töltöttségi szintet sosem hagyjuk, hogy egyharmad alá csökkenjen.

Reméljük hasznos volt a cikk, ha további tartalmakra is kíváncsi, kövesse Facebook és Instagram oldalunkat és hírleveleinkre is iratkozzon fel, hogy folyamatosan értesüljön a legfrissebb híreinkről és akcióinkról.