Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi történik, ha világít a check engine lámpánk és közeleg a műszaki vizsga?

Mi történik, ha világít a check engine lámpánk és közeleg a műszaki vizsga?

Az autónk műszerfala, telis-tele van mindenféle jelzéssel, ami a figyelmeztetéstől a meghibásodásig mindent jelez. Talán ezért is az autósok rémálma, ha a műszerfalon felvillan egy ikon, mert a probléma mértékét, abból nem tudjuk kikövetkeztetni. Vajon mi történik, ha nem kezeljük kellő odafigyeléssel a világító check engine piktogramot? Lehet-e esélyünk, hogy „átcsússzunk” a műszaki vizsgán?

Mit jelent a check engine motorellenőrző lámpa?

A motorellenőrző lámpa része az autó diagnosztikai rendszerének, amely ellenőrzi a motor fordulatszámát, az üzemanyag keverék és gyújtás időzítését stb. Ha ez a diagnosztikai rendszer olyan átlagostól eltérő működést érzékel járművünkben, amit önmagától nem képes megjavítani, akkor azt jelzi a check engine ikon felvillanásával.

Legsűrűbben előforduló motor problémák:

  • Sérült vagy nem megfelelően rögzített alkatrészek és berendezések: Ha a járműben sérült, hiányzó, nem megfelelően rögzített, illetve laza alkatrészek találhatóak, abban az esetben a check engine lámpa azonnal felvillan. A kontakt hibák elég gyakori meghibásodásnak számítanak, szerencsére ezek nem okoznak komolyabb problémát a működésben.
  • Érzékelő problémák: Ha a motor bármely érzékelőjében az autó diagnosztikai rendszer hibát észlel, abban az esetben a check engine ikon kigyullad. Gyakori az érzékelő meghibásodásoknál a lambdaszonda, a légtömegmérő-érzékelő, illetve az EGR-AGR szelep.
  • Hűtőfolyadék túlmelegedés: Ha a hűtőfolyadék nincs kicserélve megfelelően, sajnos az előbb vagy utóbb a motor meghibásodását okozhatja, ami végső soron a motor túlmelegedését eredményezi. Ha ez a folyamat megtörténik, akkor a motorellenőrző lámpa azonnal jelez.

Mit tegyünk, ha kigyullad a motorellenőrző lápánk?

Sokan figyelmen kívül hagyják a check engine ikon figyelmeztetését, addig a pontig, amíg nincs hallható, érzékelhető tünete a szóban forgó problémának. Ez adott esetben még egy csábító taktika is lehetne, azonban nem túl kifizetődő. Előfordulhat ugyanis, hogy a probléma eleinte kisebb, de a későbbiek tekintetében súlyos, azonnal megoldandó problémává válik. Ilyen lehet például a katalizátor meghibásodása. Sajnos egy meghibásodott alkatrész, könnyen okozhatja egyéb más alkatrészek kopását, élettartamuk előtti elhasználódását. Mindenesetre az a legbölcsebb döntés, amint érzékeljük a kezdeti jelet, utánajárunk és megkeressük a hiba eredőjét.

Check engine lámpa törlése akár otthon is..

  • Állítsuk le, majd indítsuk újra az autót: Ha elvégeztük az újraindítást, abban az esetben lehetőségünk nyílik a jármű hibakódjainak alaphelyzetbe állítására. Ezt érdemes kipróbálni, mielőtt elvisszük a szervízbe.
  • Vegyük le az akkumulátor sarut az akkumulátorról: Előfordulhat, hogy egy ilyen egyszerű mozdulattal orvosolni tudjuk a problémát. Ha az akkumulátor sarut levesszük az akkumulátor pólusáról, akkor a jármű áram nélküli állapotba kerül. Ezt a folyamatot úgy képzeljük el, mint a számítógépeknél a reset gombot. Nagyon fontos, hogy minden esetben ellenőrizzük az akkumulátor saruk visszahelyezésénél a megfelelő érintkezést. Ebben az esetben eltelhet egy kis idő, amíg a hibát jelző lámpánk eltűnik.
  • Csökkentsük a jármű sebességét: Ha a check engine lámpa vezetés közben gyullad ki, érdemes azonnal a csökkenteni a sebességünket. Ezáltal kevésbé terheljük a motort. Ez különösen akkor lehet fontos, ha a jelző fény nem folyamatosan ég, hanem villog.
  • Nézzük meg a jármű által írt hibakódot: Sok esetben a modern járművekben már kész diagnosztika rendszer van beépítve. Ezeknek a rendszereknek köszönhetően kapunk egy hibakódot, aminek a segítségével a szervízben már kiszámítható ütemezéssel tudják orvosolni a problémát.

A műszaki vizsga megköveteli a tökéletes állapotú autót

A műszaki vizsgát kétévente kell megismételni, amely csak abban az esetben lehet sikeres, ha a gépjármű tökéletes állapotban van és az összes műszaki követelménynek megfelel. Abban az esetben, ha világít a hibát jelző ikon a műszerfalon, sajnos a műszaki vizsgán nem fogunk sikerrel járni. Abban az esetben sem lesz eredményes a vizsga, ha ugyan a motorral konkrét probléma nem áll fent, csak a visszajelző szenzor rosszul működik. Mielőtt elvinnénk a műszaki vizsgára autónkat, nem árt egy állapotfelmérést végeztetni szervízünkben.

Reméljük hasznos volt a cikk, ha további tartalmakra is kíváncsi, kövesse Facebook és Instagram oldalunkat és hírleveleinkre is iratkozzon fel, hogy folyamatosan értesüljön a legfrissebb híreinkről és akcióinkról.