Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen károkat okoz a szolenoid szelep meghibásodása?

Milyen károkat tehet autónkban a szolenoid szelep meghibásodása?

A szelepek feladata biztosítani, hogy bizonyos anyagoknak ne engedjenek teret, elzárják az útjukat. Ezek az anyagok lehetnek hozzáadott folyadékok, üzemanyag, de adott esetben levegő is. A probléma akkor kezdődik, ha ezekből az anyagokból túl sok, illetve túl kevés jut a megfelelő helyre.

Mik azok a szelepek?

Az optimális működéshez elengedhetetlen, hogy a járművünk működését hozzáadott folyadékokkal segítsük. Bizonyos folyadékok segítenek abban, hogy könnyítsék, illetve optimalizálják az alkatrészek megfelelő működését. Ezenfelül az alkatrészekhez adott adalékanyagoknak köszönhető, hogy azok kevésbé használódnak el, ezáltal csökken a korrózió esélye is. A folyadékok segítségével a kormányzás is könnyebb, a fékhatás is kedvezőbb. Amikor beindítjuk a motort, a folyadékok el tudnak jutni a szükséges helyre, ezáltal ki tudják fejteni áldásos hatásukat a jármű működésére. Azonban, amikor a jármű áll, ezeknek a folyadékoknak az útját a működésükben hozzájuk tartozó szelepek elzárják és nem engedik a szabad áramlást. Amikor a szelepek megfelelően működnek, abban az esetben csak akkor nyitnak, ha a járműnek szüksége van valamelyik anyagra, illetve abban az esetben zárnak, ha a hozzáadott anyag mennyisége a megfelelő működést tudja biztosítani. Ennek a folyamatnak a szabályozásáért a jármű vezérlő rendszere felel.

Mi az a szolenoid szelep és mi történik, ha nem működik megfelelően?

Az autók szívószelepeit és a kipufogószelepeit hosszú éveken keresztül úgy tervezték, hogy azok előre meghatározott időben nyitottak, majd zártak, nem vizsgálták az optimális működéshez szükséges anyag mennyiséget, se annak felhasználási idejét. Ez a működési mechanizmus azonban a modern autógyártással fejlődött, ugyanis a modern eszközöknek köszönhetően, pontosítani lehet a megfelelő ütemezésen. Ezáltal megszűnik az a probléma, hogy a szelep adott esetben feleslegesen legyen nyitva, vagy ideje korán záródjon be. Ennek a folyamatnak a lebonyolításában segítenek a vezérlés módosító kerekek és szolenoid szelepek. Ezeknek az alkatrészeknek köszönhető, hogy a hozzáadott anyag mennyisége ne legyen se több, se kevesebb. Ha a vezérlésmódosító kerék azt az üzenetet kapja, hogy nagyobb erőre van szükség a jármű működtetéséhez, mert valamilyen okból kifolyólag megnőtt a terhelés, azonnal működésbe lép és küldi a jelet a szelepeknek, hogy nyissák meg az utat a szükséges anyag mennyiségnek. Ezáltal a jármű képes legyűrni a kialakult nehézségeket, ami lehet egy emelkedő, előzésből fakadó gyorsítás, vagy akár egy vontatás is. Problémáról akkor beszélünk, ha a rendszer hibásan működik. Ebben az esetben a szelepek nyitása és zárása nem a megfelelő időben történik, a hozzáadott anyag mennyisége rosszul van meghatározva. Ilyen esetben a motor túl sok, vagy túl kevés üzemanyaghoz jut, aminek az egyik tünete, hogy az alapjárat ingadozik és az erre vonatkozó hibaüzenet megjelenik a műszerfalon. Egy másik tipikus tünet az elhasználódott motorolaj. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk érdemes azonnali időpontot kérnünk autószervizünktől. Amíg nem orvosolták a problémát, addig jobb elkerülni az autó használatát, ugyanis sokkal nagyobb károkat is okozhatunk a motor többi alkatrészében.

Reméljük hasznos volt a cikk, ha további tartalmakra is kíváncsi, kövesse Facebook és Instagram oldalunkat és hírleveleinkre is iratkozzon fel, hogy folyamatosan értesüljön a legfrissebb híreinkről és akcióinkról.