Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan készítsük fel autónkat a nyári szezonra?

Hogyan készítsük fel autónkat a nyári szezonra?

Itt a nyár amivel egyidejűleg elkezdődik a vakáció szezon is. A statisztikák szerint a magyarok döntő többsége választja az autós utazási formát. Ebből fakadóan érdemes autónk állapotát ellenőriztetni, főleg egy tervezett hosszabb utazás előtt. Ha ezt megtesszük, akkor számos kellemetlenségtől tudjuk megkímélni magunkat.

Akár vakációzni megyünk, akár csak rövidebb távokon használjuk az autónkat, fontos megjegyezni, hogy a jármű nyári felkészítése legalább olyan jelentőséggel bír, mint amikor a téli hidegre készítjük fel.

 

Nézzük az átvizsgálás fontosabb lépéseit:

Gumiabroncsok ellenőrzése

A téli gumiról a nyári gumira váltást a gumiabroncsgyártók abban az esetben ajánlják, amikor a hőmérséklet eléri, illetve tartósan meghaladja a 7 Celsius fokot. Ha nyáron a téli abroncsainkat használjuk, abban az esetben megnő az autónk fékútja, magasabb hőmérsékleten megváltozik a komfortja, továbbá a menet közbeni viselkedése. Ha van rá lehetőségünk érdemes az éppen nem használt gumiabroncs garnitúránkat napfény és egyéb időjárási viszontagságoktól mentesen tárolni a használaton kívüli időszakban. Még az abroncsok felszerelése előtt érdemes átvizsgáltatni azokat, ellenőrizni többek között a futófelület mélységét, illetve meg kell győződni arról, hogy a rossz tárolási behatások, vagy az esetleges elhasználódás miatt későbbi problémák merülhessenek fel menet közben. Ha megtörtént a téliről – nyári gumira váltás, akkor a nyomást a járműben megadott referenciaértékre kell fújni és azt időnként ellenőrizni.

Légkondicionáló fertőtlenítése

A klíma használata közben, a belső elpárologtatón a műszerfalban, a levegő páratartalma kicsapódik, ami remek talajt biztosít a gomba, penész és a különböző baktériumok megtelepedésének. Ezek különböző betegségek kialakulásában játszhatnak fontos szerepet. Ilyen betegségek például a nátha, vagy súlyosabb esetben akár tüdőgyulladás is. A belső ventilátor működése közben kerül az utastérbe, de ez mind elkerülhető, ha egy szakember által végzett fertőtlenítés megtörténik.

Szélvédőmosó folyadék

A jól megválasztott szélvédőmosó folyadék ugyanolyan fontos, mint a téli időszakban. Míg télen a fagy és a hideg időjárás miatt előtérbe kerülnek az alkoholos tartalmú szélvédőmosó folyadékok, úgy a nyári időszakban, ezeknek a használata kifejezetten kerülendő. Fontos tudni, hogy a nagy melegben az alkoholos tartalmú folyadék gyorsabban párolog, ennek következtében az ablaktörlő karok szárazon futhatnak a szélvédőn, amitől a szélvédő karcos lehet, továbbá az ablaktörlő lapátok idő előtt tönkremennek. Nyáron az egyik legfontosabb szempont, ami alapján érdemes folyadékot választani, az az, hogy a szerves és szervetlen maradványokat eltűntesse az ablakunkról egy-egy törlés során. Vásárlásakor érdemes odafigyelni arra, hogy a folyadék hatásos-e a szélvédőre ragadt rovarmaradványok eltávolítására.

Folyadékok: motorolaj, fékolaj, váltóolaj és szűrőik

A nyári nagyszerviz alkalmával érdemes ellenőrizni a fentebb említett olajok szintjét és minőségét. A motor gyártójának előírása szerint érdemes betartani a motorolaj cseréjének periódusát, ez általában 10-15 000 kilométer, vagy az évenkénti olajcserétcserét irányozzák elő. Ezenkívül fontos, hogy a fékolajat is beméressük, ugyanis a régi, elhasználódott fékolaj nem biztosít megfelelő fékhatást. A váltóolaj esetében a gyártók általában a megtett kilométer után írják elő a cserét, ami akár 100 000 kilométer is lehet.

Akkumulátor

A nagy melegben az autónk elektromos hálózata nagyfokú terhelésnek van kitéve, ezért nagyon fontos, hogy minden komponens a rábízott feladatot maradéktalanul el tudja végezni. Szükséges a töltési rendszer ellenőrzőse, ezen belül is: a generátor és az akkumulátor. Ezenfelül a hűtőventilátorok felelnek a hűtőtömbön áthaladó levegő mennyiségéért, ezért ennek az alkatrész csoportnak az ellenőrzése is nagyon fontos.

Fények

Fontos ellenőrizni a fényszórókat, a hátsó lámpákat és a jelzőlámpákat. Ha valamelyik lámpa nem működik, azonnali izzócsere javasolt.

Ellenőrizzük a biztonsági felszereléseket

Fontos ellenőrizni, hogy rendelkezünk-e megfelelő felszerelésekkel az esetleges problémák kezelésére, például tartalék abronccsal, elsősegélykészlettel, láthatósági mellényekkel, elakadásjelző háromszöggel stb.

Tervezzük meg előre a nyári kiruccanást

Ha hosszabb utazásra készülünk, célszerű előre megtervezni az útvonalakat, és ellenőrizni a közlekedési helyzetet. Érdemes meggyőződni arról, hogy a navigációs rendszer naprakész térképpel rendelkezik-e, illetve offline módban is elérhető-e. Ezen tippek segítségével minimalizálható minden negatív meglepetés az utazásaink alatt.

Reméljük hasznos volt a cikk, ha további tartalmakra is kíváncsi, kövesse Facebook és Instagram oldalunkat és hírleveleinkre is iratkozzon fel, hogy folyamatosan értesüljön a legfrissebb híreinkről és akcióinkról.